Poëzie palmt de Koninklijke Bibliotheek in

Librarium in het teken van de poëzie, de poëziewedstrijd ‘Kom maar dichter’, de catalogus ‘Verlaine en Belgique’

De tentoonstelling ‘Verlaine, cel nr. 252’, gaat van start in Bergen en de Koninklijke Bibliotheek van België grijpt deze gelegenheid aan om zich te laten inpalmen door de dichtkunst en dichters van allerlei slag.

  • LIBRARIUM stelt een honderdtal poëtische documenten tentoon
  • ‘Kom maar dichter’, een poëziewedstrijd per post
  • 'Verlaine en Belgique’, een echt heldendicht, catalogus van de tentoonstelling ‘Verlaine, cel nr. 252’

LIBRARIUM gaat de poëtische toer op

Met de driemaandelijkse wissel van de tentoongestelde stukken richt LIBRARIUM de schijnwerpers op de dichtkunst en de dichters. U ontdekt geschriften en literatuur op het ritme van het rijm, van Ovidius’ Metamorfosen tot de ‘poëtische recepten’ van de dadaïsten. Van de poëzie van Christine de Pisan in een middeleeuws handschrift tot slam- en sms-gedichten. Van het Poema imbottigliato (gebotteld gedicht) van Marcel van Maele tot de Cent mille milliards de poèmes van Raymond Queneau, van Paul Éluard tot Apollinaire, Baudelaire, Verhaeren of ook Rimbaud.
Te ontdekken tot in januari 2016.

‘Kom maar dichter’, poëziewedstrijd per post

Een paar woorden hop... elke dag wordt een gedicht! Na ‘Picture your book’ organiseert de Koninklijke Bibliotheek opnieuw een wedstrijd voor het publiek. De bedoeling? De dagelijkse leefwereld opnieuw uitvinden via een dichterlijke creatie. Het object, de tekst, het gedicht … moet een fysieke vorm hebben en moet vóór 13 november worden afgegeven in de Koninklijke Bibliotheek. Na de beraadslaging door een eminente jury (zie hieronder) krijgen de beste inzendingen een prijs (tot 100 euro in aankoopcheques in de boekhandel Tropismes of Passa Porta) en worden ze tentoongesteld in de Bibliotheek.

Wie geen inspiratie heeft, vindt er misschien wel in de tentoonstelling ‘Verlaine, cel nr. 252’, in LIBRARIUM dat in het teken van de poëzie staat of op een speciale blog die wemelt van ideeën.

Om deel te nemen en meer over de wedstrijd te vernemen, klikt u door naar onze website.

De jury bestaat uit:

  • Maud Vanhauwaert, dichter
  • Yves T’Sjoen, Hoofddocent vakgroep Letterkunde UGent, specialist poëziestudie
  • Lot De Smet, van het Poëziecentrum

Deze wedstrijd wordt gesteund door de boekhandels Passa Porta en Tropismes.

‘Verlaine en Belgique’, een echt heldendicht (catalogus van de tentoonstelling ‘Verlaine, cel nr. 252’)

Wie het plezier nog wat wil verlengen, zijn kennis wenst uit te breiden of een volledige herinnering aan de tentoonstelling wenst te bewaren, is het boek ‘Verlaine en Belgique’ te koop in de shop van de Koninklijke Bibliotheek. Bernard Bousmanne, curator van de tentoonstelling en conservator van de Handschriftenafdeling, vertelt er een waar heldenverhaal: dat van Paul Verlaine in België.

Het boek is geschreven als een heldendicht en bevat ook reproducties van de documenten die te zien zijn op de tentoonstelling ‘Verlaine, cel nr. 252’ in het kader van Mons 2015. Daarnaast vindt de lezer nog heel wat andere informatie, goed voor 300 pagina’s, en dus is dit een referentiewerk voor dit deel van het leven van de dichter. Het boek is verschenen bij uitgeverij Mardaga. Bernard Bousmanne staat tot uw beschikking voor interviews.

Joachim Spyns

Persverantwoordelijke, Koninklijke Bibliotheek van België

Over KBR

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) is de nationale wetenschappelijke bibliotheek. Ze verzamelt álle Belgische publicaties en bewaart, beheert en bestudeert een omvangrijk cultureel en historisch patrimonium van ruim 8 miljoen documenten. Ze geeft het publiek toegang tot informatie, faciliteert onderzoek en biedt culturele beleving aan.

Contact

Kunstberg 28 1000 Brussel

+32 (0)2 519 53 11

[email protected]

www.kbr.be