300 jaar wachten op ‘Le Retour des plaisirs’

Mons 2015: wereldheruitvoering van de gelegenheidsopera van André Vaillant in Brussel

Woensdag 2 december 2015

  • Middagconcert – 11.12.2015 – Paleis van Karel van Lotharingen
  • Zang (vier solisten), koor, orkest en basso continuo door de studenten van ARTS², onder leiding van Guy Van Waas
  • De partituur werd volledig getranscribeerd voor het concert

Celebratie met muziek

Wie de partituur van deze opera ontdekt, die sinds 2013 wordt bewaard in de Koninklijke Bibliotheek van België, heeft geen idee van de feestelijkheden die plaatsvonden ten tijde van de creatie ervan, op 11 april 1719 in Bergen. André Vaillant, voor de muziek, en Gilles-Joseph de Boussu, voor het libretto, sloegen de handen in elkaar om een kleine gelegenheidsopera te creëren naar aanleiding van de benoeming van hertog Leopold-Filips van Arenberg tot militair gouverneur van Henegouwen en van de stad Bergen.

Musici ad hoc

Als je weet dat de partituur een bijna driehonderd jaar lange winterslaap heeft gehouden, zijn de jonge talenten van ARTS² (Koninklijk Conservatorium van Bergen) uitstekend geplaatst om dit barokke werk, dat doet denken aan het werk van Lully, opnieuw tot leven te wekken. En geen plek is beter geschikt dan de rotonde van het Paleis van Karel van Lotharingen, een neoklassieke parel in hartje Brussel, om het publiek te laten baden in de sfeer van een lang vervlogen tijd. De leiding van het concert is in handen van Guy Van Waas, specialist in 18de-eeuwse muziek en professor in de kamermuziek aan ARTS².

Partituur volledig getranscribeerd

Om deze heruitvoering mogelijk te maken werd de handgeschreven partituur volledig getranscribeerd, in de Koninklijke Bibliotheek, door Kris De Baerdemacker, componist en medewerker van de Muziekafdeling.

Praktische informatie

11.12.2015 – 12.30 uur

Paleis van Karel van Lotharingen, Museumplein 1

Inlichtingen en reserveren (gewenst): music@kbr.be / 02 519 57 51

Prijs: 5€

Binnenbladzijden ‘Le Retour des plaisirs’ Mus. Ms. 4448
De rotonde van het Paleis van Karel van Lotharingen
Titelblad ‘Le Retour des plaisirs’ Mus. Ms. 4448
Joachim Spyns Persverantwoordelijke at Koninklijke Bibliotheek van België
Over De Koninklijke Bibliotheek van België

Met meer dan 8 miljoen documenten vormt de Koninklijke Bibliotheek van België het literair en wetenschappelijk geheugen van ons land. Ze verzamelt alle publicaties van Belgische auteurs en bewaart talrijke historische en kostbare boeken, handschriften, kranten, prenten, partituren, munten en nog veel meer. Als nationale wetenschappelijke bibliotheek is het haar taak om dit erfgoed te verzamelen, te beheren en toegankelijk te maken voor het brede publiek.

De Koninklijke Bibliotheek van België
Kunstberg
1000 Brussel