5 miljoen voor gloednieuwe galerij op de Kunstberg

Met ‘De Librije van de Hertogen van Bourgondië’ komt er een gloednieuwe galerij in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. De unieke handschriftencollectie van de Bibliotheek wordt uitgespeeld in een multimediale galerij die een van de 10 topbezienswaardigheden in Brussel moet worden, met elk jaar 100.000 betalende bezoekers. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts, de Regie der Gebouwen, de Koninklijke Bibliotheek en het Fonds Baillet Latour investeren samen zo’n 5 miljoen euro in De Librije, die open gaat in 2019.

De Koninklijke Bibliotheek van België bezit een unieke collectie met een 300-tal handschriften uit de Bourgondische periode (eind 14de tot eind 15de eeuw). Het gaat om echte pareltjes van de Vlaamse miniatuurkunst. De meesterwerken zijn een unieke link met een rijk verleden dat tot de verbeelding van een breed publiek spreekt. De collectie is op dit ogenblik echter weinig bekend en niet kwalitatief ontsloten voor een breed museumpubliek.

Er komt nu een moderne en multimediale galerij in het hart van de Koninklijke Bibliotheek op de Kunstberg in Brussel: ‘De Librije van de Hertogen van Bourgondië’. In een geheel van 2.000 m² worden bezoekers ondergedompeld in middeleeuwse sferen. De prachtige 16de-eeuwse Nassaukapel wordt opgenomen in het parcours, maar er zal ook gebruik gemaakt worden van virtual reality om het verleden tot leven te wekken. Het wordt een authentieke erfgoedbeleving voor een breed binnenlands publiek én veeleisende buitenlandse bezoekers.  

Ambitieuze investering

De Librije wordt mogelijk dankzij de financiële steun van verschillende partners. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen 2,3 miljoen euro. De Regie der Gebouwen investeert 2 miljoen euro. De Koninklijke Bibliotheek maakt zelf 450.000 euro vrij. Het Fonds Baillet Latour staat dan weer in voor een zorgvuldige restauratie van de kostbare handschriften, zodat ze in al hun pracht en praal kunnen worden tentoongesteld.

De Librije mikt op 100.000 betalende bezoekers per jaar en moet zo een van de 10 topbezienswaardigheden in Brussel worden. De Koninklijke Bibliotheek wordt met de Librije een nieuwe hotspot in het hart van de stad. De nieuwe galerij krijgt ook een extra ‘Bourgondische’ dimensie door de ontwikkeling van een gezellige brasserie op de 5de verdieping, met magistraal uitzicht op de historische binnenstad. Er komt ook een vernieuwd onthaal en een beglaasd binnenterras dat uitgeeft op de prachtige tuin van de Kunstberg.

‘De Librije van de Hertogen van Bourgondië’ opent in september 2019 op de Kunstberg.

De partners aan het woord

“Vlaanderen is de bakermat van tijdloos Meesterschap”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Miniaturisten zoals Jan Tavernier of Lieven van Lathem kunnen naast andere Vlaamse Meesters zoals Jan van Eyck of Rogier van der Weyden staan. De Librije wordt een trekpleister voor kunstliefhebbers uit de hele wereld: een fantastisch uithangbord om nog meer mensen te verleiden tot een bezoekje aan Vlaanderen”.

“Met deze prachtige nieuwe galerij zetten we een volgende stap in het opwaarderen van de publiekswerking van de Federale Wetenschappelijke Instellingen” zegt Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs. “De Koninklijke Bibliotheek beschikt net als andere FWI over een unieke en waardevolle collectie. Deze toegankelijk maken voor het grote publiek is cruciaal”.

 “We hebben meer bezoekers dan ooit, maar ze vinden de weg niet meer naar onze collectie”, zegt Patrick Lefèvre, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek van België. “We pakken nu uit met het verhaal achter het erfgoed. Met De Librije gaan we een meer actieve rol spelen in het culturele leven in de hoofdstad. De Bibliotheek krijgt verder vorm als ontmoetingsplek waar iedereen kan komen om te ontdekken, te beleven en te ontspannen”.

Contacteer ons
Joachim Spyns Persverantwoordelijke, Koninklijke Bibliotheek van België
Jeroen Tiebout Woordvoerder Ben Weyts, Vlaams Minister van Toerisme
Stef Gits Woordvoerder Toerisme Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen
Joachim Spyns Persverantwoordelijke, Koninklijke Bibliotheek van België
Jeroen Tiebout Woordvoerder Ben Weyts, Vlaams Minister van Toerisme
Stef Gits Woordvoerder Toerisme Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen
Over KBR

KBR is de nationale wetenschappelijke bibliotheek en verzamelt alle Belgische publicaties. Ze bewaart, beheert en bestudeert meer dan 8 miljoen documenten, een rijk cultureel en historisch erfgoed.

KBR geeft u toegang tot de informatie die ze bewaart, faciliteert onderzoek en biedt een brede culturele beleving aan.

KBR
Kunstberg 28
1000 Brussel