Breng voor de tijdelijke sluiting nog snel een bezoek aan het KBR museum
Het KBR museum sluit vanaf 8 januari 2024 tijdelijk de deuren om op het einde van het jaar met veel toeters en bellen, en vooral met een nieuwe muzikale beleving, weer te openen. Rep u dus nog snel naar het museum en dompel u nog even onder in middeleeuwse sferen vooraleer u de Bourgondiërs en hun prachtige handschriften eventjes moet missen.
Een nieuwe muzikale beleving in het KBR museum
Het KBR museum herbergt maar liefst 300 unieke handschriften uit de bibliotheek van de Bourgondische hertogen en dompelt de bezoeker onder in het boeiende culturele, artistieke en intellectuele leven in onze contreien van de 14de tot de 16de eeuw. Met de steun van Toerisme Vlaanderen kunnen we binnenkort het verhaal van de Franco-Vlaamse polyfonisten toevoegen aan dat van de miniaturisten.
De Lage Landen zetten in de 15de en de 16de eeuw de toon in het muzikale landschap. Net als de Vlaamse primitieven in de schilderkunst en de miniaturisten in de handschriften, bouwden componisten, zangers en muzikanten een internationale carrière uit en werkten ze aan hoven van pausen en keizers. Ze bezorgden onze streken naam en faam!
KBR zal de bezoekers voortaan ook inzicht geven in het muzikale leven en polyfonie, of meerstemmige muziek, laten weerklinken in het museum. Voortaan kunt u naast lezen, schrijven, zien en ontdekken ook ‘horen’ in het KBR museum!
Met de nieuwe polyfone beleving in en rond het museum geeft KBR de ‘Middeleeuwse Muzikale Meesters’ een podium. Ze werkt daarvoor nauw samen met de Alamire Foundation, het Internationaal centrum voor de studie van Muziek in de Lage Landen .
De Nassaukapel, die deel uitmaakt van het museumparcours, biedt met haar akoestisch potentieel en laatgotische architectuur een unieke plek voor een authentieke visuele en auditieve ervaring. Ook in de rest van het museum zullen bezoekers de polyfonie echter met al hun zintuigen kunnen beleven.
Om die beleving te kunnen verwezenlijken, gaat het museum begin 2024 tijdelijk dicht.
Haast u nog snel naar de Rijmbijbel
Tot de sluiting kunnen de bezoekers nog enkele bijzondere werken ontdekken in het KBR museum. Naar aanleiding van de verschijning van het boek ‘De Rijmbijbel van Jacob van Maerlant: Het oudste geïllustreerde handschrift in het Nederlands’ staat immers het Rijmbijbel-handschrift centraal. De focus van de selectie handschriften, boeken en prenten die momenteel in het museum te zien is, ligt op het werk van Jacob van Maerlant en op Bijbelse boeken, verhalen en miniaturen uit de middeleeuwen en de renaissance. Het Maerlanthandschrift heeft in het KBR museum het uitzonderlijke gezelschap gekregen van de ‘Spiegel Historiael’ uit de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Dit najaar bieden we de bezoekers dus de uitgelezen kans om deze twee rijkelijk verluchte Middelnederlandse meesterwerken samen te ontdekken.
Een tijdelijke sluiting in stijl
We plannen dit najaar een programma boordevol activiteiten. Er worden thematische rondleidingen aangeboden die de bezoekers de kans geven zich te verdiepen in handschriften met een bijzonder verhaal. Voor wie zelf graag aan de slag gaat, biedt KBR in samenwerking met het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen een workshop waarin bezoekers net zoals vroeger kleurstoffen gaan maken met natuurlijke materialen. Roxane Ca’Zorzi en Ludwine Deblon nemen bezoekers in het kader van Contes au Musée dan weer mee op een wandelvertelling op de oevers van de tijd en voor Rijmbijbelliefhebbers is er een workshop miniatuurschilderen onder begeleiding van Jaap Boerman (Arte Illuminandi – Atelier voor Boekverluchting). Als kers op de taart voert Bart van Loo de Franstalige voorstelling ‘Les Téméraires’ op in KBR. Met zijn ondefinieerbare mengeling van humor en eruditie tovert Bart het auditorium van KBR om … tot een klaslokaal. En dat op slechts enkele meter van de plek waar de mooiste handschriften van de Bourgondische hertogen worden bewaard: het KBR museum. Een evenement dat u zeker niet mag missen!