Collectiedagen 1914-1918 in de Koninklijke Bibliotheek van België leveren unieke vondsten op

Unieke documenten

De Koninklijke Bibliotheek van België en haar partners Europeana en de RTBF riepen de bevolking op om op 5 en 6 december 2014 met hun familieverhaal naar de Bibliotheek af te zakken. Met meer dan 80 deelnemers, 500 documenten, brieven, foto’s, objecten en een veelvoud aan familieverhalen kenden de collection days een groot succes.

Een GPS uit 1917

Onder de stukken die het voorbije weekend werden binnengebracht, sprongen de schriftjes van Marie-Catherine Olbrechts in het oog. De destijds 21-jarige vrouw uit Schaarbeek hield voor de volledige duur van de oorlog, van 1914 tot 1918, een dagboek bij. Ze brengt een uiterst nauwgezet relaas van het dagelijks leven in de hoofdstad tijdens de bezetting, vanuit het unieke perspectief van een jonge vrouw.

Tussen de vele dagboeken, brieven en nooit eerder vertoonde foto’s werden ook authentieke Duitse loopgravenkaarten binnengebracht. Op de kaarten staat een kompas afgebeeld en is een schietlood bevestigd. Samen met een serie bijhorende panoramische foto’s vormt deze set een soort GPS avant la lettre die in 1917, tijdens de slag om Passendale, door het Duits geschut gebruikt werd om de bombardementen rond Ieper te sturen.

‘Belangrijker nog dan het aantal documenten is de kwaliteit van de stukken die werden binnengebracht. Er bleken historisch en wetenschappelijk vaak heel wat waardevolle documenten tussen te zitten.’

Patrick Lefèvre, Algemeen directeur Koninklijke Bibliotheek van België

Alle documenten en verhalen worden nu door de medewerkers van de Bibliotheek gescand en ingevoerd op de website Europeana Collections 1914-1918. Deze portaalwebsite biedt de kans om collecties uit de Eerste Wereldoorlog te bestuderen over de grenzen heen en bronnen te vergelijken die afkomstig zijn uit alle gebieden die bij het conflict betrokken waren. Gelijkaardige collection days vonden eerder in heel Europa plaats.

Europees collectief geheugen creëren, ‘Shaping Europe’

Het belang van dit Europese karakter en de steun vanuit de Europese Commissie voor dit project werden begin december benadrukt door dhr. Lefèvre op een symposium georganiseerd door en in het Europees Parlement. Onder de noemer ‘Shaping Europe’ werd naar analogie met de Collection days 1914-1918 een crowdsourcing project voorgesteld rond 25 jaar val de Berlijnse muur. Via deze projecten rond iconische thema’s uit de Europese geschiedenis hoopt Europeana het collectieve Europese geheugen vorm te geven.

Op afspraak tot 28 februari 2015

‘Het succes van de collectiedagen doet vermoeden dat dit slechts om het topje van de ijsberg gaat. Daarom blijft het tot 28 februari 2015 mogelijk om uw documenten op afspraak in de Koninklijke Bibliotheek te laten scannen’, aldus Frédéric Lemmers, projectleider Europeana 1914-1918 voor de Koninklijke Bibliotheek van België.

Afspraken via collectiondays@kbr.be of op het nummer 02/519.53.11.

Contacteer ons
Joachim Spyns Bibliothèque royale de Belgique / Koninklijke Bibliotheek van België
Joachim Spyns Bibliothèque royale de Belgique / Koninklijke Bibliotheek van België
Over KBR

KBR is de nationale wetenschappelijke bibliotheek en verzamelt alle Belgische publicaties. Ze bewaart, beheert en bestudeert meer dan 8 miljoen documenten, een rijk cultureel en historisch erfgoed.

KBR geeft u toegang tot de informatie die ze bewaart, faciliteert onderzoek en biedt een brede culturele beleving aan.

KBR
Kunstberg 28
1000 Brussel