Expo ‘Toots 100. The Sound of a Belgian Legend’. De ‘sound’ van Toots onthuld
Op 22 april 2022 openen KBR (Koninklijke Bibliotheek van België) en het MIM (Muziekinstrumentenmuseum) de tentoonstelling ‘Toots 100. The Sound of a Belgian Legend’. In 2022 zou Toots Thielemans zijn 100ste verjaardag vieren. Het ‘ketje’ uit de Marollen was een accordeonist, gitarist, fluiter, harmonicaspeler én wereldster. Hij is geboren en getogen in hartje Brussel en trok daarna naar Amerika om er de sterren van de hemel te spelen. De expo neemt bezoekers mee op sleeptouw in de wereld van Toots, zijn leven, zijn werk en composities, zijn instrumenten, zijn techniek en zijn klankkleur.
Nooit eerder getoond muziek- en beeldmateriaal
Na het overlijden van Toots schonk de Private Stichting Toots Thielemans zijn persoonlijk archief aan KBR. Zijn instrumenten kregen een nieuwe thuis in het Muziekinstrumentenmuseum. Vandaag komen de twee collecties opnieuw samen en tonen we ze voor het eerst aan het publiek.
Bezoekers ontdekken een indrukwekkende verzameling muziekinstrumenten, platen, persoonlijke briefwisseling, partituren en nooit eerder gepubliceerd muziek- en beeldmateriaal. Ze kunnen zich volledig onderdompelen in de ‘sound’ van Toots en komen alles te weten over de man achter de legende.
“We kennen Toots de muzikant, maar we weten minder over Toots de componist. Zijn beroemde ‘Bluesette’ is in feite de boom die een woud verbergt van meer dan honderd composities die ontdekt of herontdekt moeten worden. Toots mengt op briljante wijze verschillende stijlen terwijl hij zich laat inspireren door zijn lange praktijk van improvisatie, onlosmakelijk verbonden met compositie in de jazz.” - Hugo Rodriguez, curator KBR
Beleef de ‘sound’ van Toots
De rode draad van de tentoonstelling is de ‘sound’ van Toots. Aan het begin van de expo krijgen bezoekers dan ook een eigen hoofdtelefoon. Ze ervaren de klankkleur van Toots op verschillende manieren: als deelnemer aan een liveconcert of in een intieme luistersessie. Toots’ filmmuziek of de vele reclamespots waarvoor hij de muziek componeerde, zijn telkens te horen in een bijpassende setting. De Tootsdiscografie nodigt uit om stukken te beluisteren uit het oeuvre van deze Belgische wereldster. Bovendien ervaart de bezoeker dat mondharmonica spelen helemaal niet zo simpel is als het lijkt.
Meer dan een overzicht
De tentoonstelling is veel meer dan een overzicht van het leven en werk van Toots. Bezoekers krijgen een inkijk in zijn rijke muziekcarrière en ontdekken hoe Jean-Baptiste Thielemans ‘Toots’ werd en hoe hij in het leven stond. De bezoeker komt ook te weten door wie Toots geïnspireerd werd en wie hij op zijn beurt inspireerde. Dat Toots ook na zijn overlijden een bron van inspiratie blijft, wordt aangetoond door het tentoongestelde werk van hedendaagse kunstenaars Jean-Claude Salemi, Pieter Fannes, Jan van der Veken, Dominique Goblet en Leen Van Hulst.
De locatie: het Paleis van Karel van Lotharingen
Decor van deze immersieve tentoonstelling zijn de vertrekken van het Paleis van Karel van Lotharingen, een 18de-eeuwse parel in het hart van Brussel. Het paleis maakt vandaag deel uit van het gebouw van KBR, maar de gevel en de vertrekken werden in hun oorspronkelijke grandeur bewaard.
2022: Tootsjaar in Brussel
Brussel en jazz zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samen met de Private Stichting Toots Thielemans, The Legacy of Toots Thielemans vzw en visit.brussels maken KBR en het MIM van 2022 een echt Tootsjaar, met verschillende activiteiten en initiatieven in de hele stad. The Legacy of Toots Thielemans vzw verzamelt en coördineert dit speciale Tootsjaar en staat in voor de algemene communicatie. KBR en het MIM zijn de organisatoren van de expo ‘Toots 100. The Sound of a Belgian Legend’. De tentoonstelling in KBR en een verjaardagsconcert in Bozar vormen de hoogtepunten van het feestjaar. Andere evenementen die op het programma staan, zijn het Brussels Jazz Weekend, het Brosella Festival en een internationaal wetenschappelijk colloquium over Toots dat van 9 tot 11 mei 2022 plaatsvindt in KBR.
Curatoren
De curatoren van de tentoonstelling zijn de musicologen Hugo Rodriguez (KBR), Vanessa Braekeveld (KBR) en Géry Dumoulin (MIM).
• Hugo Rodriguez behaalde de titel van doctor in de musicologie aan de Université Libre de Bruxelles alsook een masterdiploma in de Franse en Romaanse taal- en letterkunde. Hij is wetenschappelijk assistent in de Muziekafdeling van KBR.
• Géry Dumoulin is werkzaam in het Muziekinstrumentenmuseum waar hij verantwoordelijk is voor de collectie blaasinstrumenten.
• Vanessa Braekeveld staat als wetenschappelijk assistent bij de dienst Publiekswerking van KBR in voor de organisatie van tijdelijke tentoonstellingen.
Meer info over de tentoonstelling vindt u in het persdossier dat u onderaan op deze pagina kunt downloaden.