Expo Tshela tendu & Vincent Meessen - persbezoek 15.06 - 11.30 uur

Hulde aan de Congolese schilder dankzij de collecties van de KBR

  • 33 werken geleend door het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België
  • Van 16 juni tot 10 september 2017 in BOZAR
  • Bezoek voor de pers op 15 juni om 11.30 uur

Een vergeten kunstenaar

Hoewel de Congolese schilder Tshela tendu (Congo, ca. 1880-1950) begin jaren 1930 al tentoonstelde in Brussel, Parijs, Rome en Genève, belandde zijn werk onterecht in de vergetelheid. Door te focussen op het abstracte werk van deze Congolese pionier, draagt de tentoonstelling Patterns for (Re)cognition bij tot de hernieuwde belangstelling die Tshela tendu beetje bij beetje opnieuw geniet in Europa.

 

De unieke kijk van Vincent Meesen

Na tentoonstellingen in KIOSK in Gent (2013) en Kunsthalle Basel (2015) ontvouwt Vincent Meessen deze zomer de derde versie van Patterns for (Re)cognition in BOZAR. In deze expo-in-een-expo onderzoekt de kunstenaar een lacune in de geschiedschrijving over de moderne kunst in België en Congo. Als kunstenaar en curator creëert hij een context met modulaire structuren, 16 millimeter-films, 19de-eeuwse objecten en een geluidsinstallatie. Samen kaderen ze de abstracte aquarellen van Tshela tendu binnen een breed en gedeeld modernistisch erfgoed.

 

Werken bewaard in de KBR

Op deze tentoonstelling kunt u werk van Tshela tendu bewonderen uit de collectie van het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België. Bekijk onderaan deze pagina alvast enkele tentoongestelde stukken.

Over KBR

KBR is de nationale wetenschappelijke bibliotheek en verzamelt alle Belgische publicaties. Ze bewaart, beheert en bestudeert meer dan 8 miljoen documenten, een rijk cultureel en historisch erfgoed.

KBR geeft u toegang tot de informatie die ze bewaart, faciliteert onderzoek en biedt een brede culturele beleving aan.

KBR
Kunstberg
1000 Brussel