FOD Buitenlandse Zaken draagt bijzondere bibliotheekcollectie over aan de Koninklijke Bibliotheek van België

Primeur in de samenwerking tussen federale instellingen

De Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken heeft officieel zijn bibliotheekpatrimonium overgedragen aan de Koninklijke Bibliotheek van België. Dirk Achten, voorzitter van het directiecomité van de FOD Buitenlandse Zaken en Patrick Lefèvre, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek, ondertekenden deze ochtend de overdracht.

De Koninklijke Bibliotheek kan de beste bewaaromstandigheden garanderen voor de oudste ministeriebibliotheek van België (1831). Verder wordt ook de dienstverlening aan de lezer verbeterd, aangezien alle werken in één catalogus en in één leeszaal zullen te vinden zijn.

Primeur in de samenwerking tussen federale instellingen

Het is de eerste keer dat de bibliotheek van een federale overheidsdienst wordt overgedragen aan de Koninklijke Bibliotheek.

“We hopen natuurlijk dat andere federale bibliotheken dit voorbeeld zullen volgen. Als ze hun bibliotheek willen overdragen, is de Koninklijke Bibliotheek van België de meest logische bestemming.”

Patrick Lefèvre, Algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek van België

 

Een divers en rijk patrimonium

De bibliotheek van Buitenlandse Zaken is de oudste ministeriebibliotheek (gesticht in 1831) en samen met het Queteletfonds (FOD Economie) ook de omvangrijkste. Ze bestaat uit meer dan een half miljoen banden. De huidige bibliotheek is het resultaat van de samenvoeging van vier bestaande bibliotheken: de Diplomatieke Bibliotheek, de Bibliotheek van het vroegere Ministerie van Koloniën (opgericht in 1885), beter gekend als de Afrika-bibliotheek, de Bibliotheek voor Internationale Rechtsdocumentatie (opgericht in 1887) en de Bibliotheek van het ABOS (Algemeen Bestuur van de Ontwikkelingssamenwerking, opgericht in 1963).

“Het is de overtuigende wijze waarop de Koninklijke Bibliotheek haar taken opneemt die ons heeft ertoe aangezet deze samenwerking op te starten. De Koninklijke Bibliotheek garandeert de toekomst van onze ministeriebibliotheek”.

Dirk Achten, Voorzitter van het directiecomité van de FOD Buitenlandse Zaken

In de bibliotheek zijn ook verscheidene bijzondere inbindingen voorhanden die niet echt tot de kerndomeinen van de collectie behoren. Een greep uit het aanbod: een woordenboek Frans – Latijn – Chinees uit 1813, het Staatsblad met de wetgeving voor de Ionische eilanden uit de jaren 1820, een overdruk van een artikel van Stefanie van België over de vrouwenemancipatie (1909), of een pakje met de persoonlijke foto’s van Militair Gouverneur voor België von der Goltz, die hij vergat bij zijn vertrek uit het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Contacteer ons
Joachim Spyns Persverantwoordelijke, Koninklijke Bibliotheek van België
Joachim Spyns Persverantwoordelijke, Koninklijke Bibliotheek van België
Over KBR

KBR is de nationale wetenschappelijke bibliotheek en verzamelt alle Belgische publicaties. Ze bewaart, beheert en bestudeert meer dan 8 miljoen documenten, een rijk cultureel en historisch erfgoed.

KBR geeft u toegang tot de informatie die ze bewaart, faciliteert onderzoek en biedt een brede culturele beleving aan.

KBR
Kunstberg 28
1000 Brussel