Gents monument Vooruit nu ook digitaal beschikbaar

66 jaargangen van het dagblad gedigitaliseerd en online toegankelijk

De Koninklijke Bibliotheek van België en Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis stellen een van hun belangrijkste krantencollecties, met name die van het dagblad Vooruit, digitaal ter beschikking van het publiek. De instellingen sloegen de handen in elkaar om de jaargangen 1884-1950 van Vooruit te digitaliseren en online te ontsluiten.

Innovatief onderzoek

Kranten zijn een essentiële bron van informatie. Dat is zo voor de krant van vandaag, maar misschien nog meer voor die van gisteren. Dankzij de digitalisering van kranten blijft dit hedendaags erfgoed bewaard. Tegelijk opent digitalisering perspectieven voor innovatief onderzoek. De kranten zullen doorzoekbaar zijn met behulp van Optical Character Recognition, een toepassing waardoor in de gedigitaliseerde bestanden gezocht kan worden op bepaalde woorden en zoektermen. Dit laat kwantitatief of lexicografisch onderzoek toe, iets dat voorheen bijzonder tijdrovend of gewoonweg onmogelijk was.

Samenwerking in een complex landschap

Voor dit project bundelden Amsab-ISG en de Koninklijke Bibliotheek van België hun Vooruit-collecties. Vanaf 25 maart zijn de jaargangen 1884-1950 van het dagblad voor het eerst digitaal beschikbaar in de leeszalen van Amsab-ISG, de Koninklijke Bibliotheek van België en de Universiteitsbibliotheek Gent. De periode 1884-1918 wordt bovendien nog vóór de zomer online aangeboden via de websites van de Koninklijke Bibliotheek en van Amsab-ISG.

"Deze samenwerking past voor de Koninklijke Bibliotheek van België in een ruimere strategie waarbij we onze expertise en collectie openstellen voor partners. De samenwerking met Amsab-ISG bewijst naast eerdere projecten met de erfgoedcel van Sint-Truiden en de stad Diksmuide, hun overduidelijke meerwaarde voor de gebruikers en voor de bewaring van kostbaar en kwetsbaar erfgoed. De lacunes verdwijnen en de historische kranten worden consulteerbaar voor een breed publiek."

Patrick Lefèvre, Algemeen directeur Koninklijke Bibliotheek van België

Kwetsbaar erfgoed

Erfgoedinstellingen doen er alles aan om hun kranten te beschermen tegen de tand des tijds. Helaas worden kranten niet op het beste papier gedrukt. Het socialistische Vooruit was de stem van een massabeweging, om de prijs te drukken werd dus goedkoop papier gebruikt. Voor de lezer hoeft de krant immers niet langer dan een dag mee te gaan. Voor de bewaring op lange termijn is de slechte papierkwaliteit echter een ramp: oude kranten vallen soms letterlijk in snippers uiteen. Digitaliseren zorgt ervoor dat de informatie bewaard blijft. Het nieuws van vroeger biedt namelijk inzicht voor wie wil begrijpen hoe onze maatschappij vandaag vorm gekregen heeft.

"Onder meer voor de periode van beide Wereldoorlogen biedt Vooruit een bijzondere blik op onze vaderlandse geschiedenis."

Marc D’Hoore, Conservator afdeling Kranten en hedendaagse media, Koninklijke Bibliotheek van België

Een legendarische krant

Van socialistische spreekbuis evolueerde Vooruit na de Eerste Wereldoorlog tot een brede, populaire krant met een gevarieerd aanbod aan rubrieken. De namen van sommige redacteuren spreken nog altijd tot de verbeelding: schrijver Louis-Paul Boon, kunstpaus Paul-Gustave Van Hecke, huistekenaar Frits Van den Berghe … Vooruit is niet alleen een rijke historische bron voor de politieke en sociaaleconomische geschiedenis, maar evengoed voor de culturele geschiedenis en die van het dagelijks leven.

Gedragen door een gemeenschap

Dat erfgoedgemeenschappen zich sterk betrokken voelen bij hun eigen verleden hoeft niet te verwonderen. De krant Vooruit was in Gent en bij uitbreiding in Vlaanderen voor vele generaties niet alleen een dagelijkse bron van informatie, maar ook een gids die de actualiteit duiding en betekenis gaf. Amsab-ISG heeft zich voor de financiering van dit digitaliseringsproject met succes kunnen wenden tot deze gemeenschap.

“Dat Vooruit ook vandaag nog leeft bewijst het succes van onze crowdfundingcampagne. De middelen die nodig waren om onze bijdrage aan de digitalisering van de krant te financieren, werden volledig gedekt dankzij private schenkingen van vele tientallen mensen die zich betrokken voelen bij ons doel: er zorg voor dragen dat de sociale strijd uit het verleden een referentiepunt is voor wie nadenkt over de toekomst.”

Geert Van Goethem, directeur Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Joachim Spyns

Persverantwoordelijke, Koninklijke Bibliotheek van België

Over KBR

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) is de nationale wetenschappelijke bibliotheek. Ze verzamelt álle Belgische publicaties en bewaart, beheert en bestudeert een omvangrijk cultureel en historisch patrimonium van ruim 8 miljoen documenten. Ze geeft het publiek toegang tot informatie, faciliteert onderzoek en biedt culturele beleving aan.

Neem contact op met

Kunstberg 28 1000 Brussel

+32 (0)2 519 53 11

info@kbr.be

www.kbr.be