Het leven zoals het was: het geografisch instituut van Philippe Vandermaelen

Ontdek ‘Autour de Philippe Vandermaelen’, de nieuwe publicatie van de Koninklijke Bibliotheek van België, aan de hand van enkele uittreksels.

Woensdag 7 januari 2015 — ‘Autour de Philippe Vandermaelen’ is het recentste werk in de collectie over de beroemde Brusselse cartograaf. De publicatie reconstrueert het levensverhaal van 273 medewerkers van de geniale cartograaf Philippe Vandermaelen. Sommigen lieten een spoor na in de wetenschappen of het openbare leven, anderen kenden een bescheidener bestaan. Samen creëren ze een innemende en soms verrassende wereld die een venster opent op het leven zoals het was tijdens de 19de eeuw.

Het boek stelt heel wat vreemde combinaties voor: een tuinman die tevens koster was, een authentieke hertog die zich ‘Monsieur Théodore’ liet noemen, een louche samenzweerder, een lithograaf-vishandelaar, jonge ontdekkingsreizigers, bezielde geleerden, een valse ingenieur van een prestigieuze school, echte oplichters …

Van het hof van het Ottomaanse Rijk tot dat van Napoleon, van Brussel tot Nieuw-Zeeland, van leugentjes tot echte misdrijven, tussen moed en onverschrokkenheid … de hierna voorgestelde uittreksels geven een eerste indruk van de rijkdom van dit historisch werk.

Voorstelling van het boek

In 1825 vatte de Brusselaar Philippe Vandermaelen, die bezeten was van geografie, een cartografisch en wetenschappelijk avontuur aan dat meer dan een halve eeuw geschiedenis van de jonge Belgische Staat zou tekenen. In zijn Instituut werden duizenden originele kaarten en plannen getekend en gedrukt. Bovendien werd het een internationaal centrum dat merkwaardig uiteenlopende kennis vergaarde en verspreidde: geografie, menswetenschappen, plantkunde, natuurwetenschappen … Filantropie en de geest van vooruitgang die Vandermaelen typeerde maakten van deze instelling een haven waar tientallen originele geesten, ballingen van totalitaire regimes in het buitenland, maar ook jonge Belgen, vaak van proletarische afkomst, elkaar vonden. Aan het Instituut vond men zowel grote burgers als proletariërs, geletterden, wetenschappers en analfabeten.  Vandermaelen bood hun onderricht en valoriseerde hun capaciteiten.

Dit boek reconstrueert – zo waarheidsgetrouw mogelijk – het levensverhaal van meer dan 270 mensen op wie hun verblijf in het Instituut een grote invloed uitoefende. Het boek is een aanvulling op de inventarissen van kaarten uit de vorige volumes. Zo wordt een nieuw venster geopend op het leven in de 19de eeuw, een tijd die soms als burgerlijk werd omschreven maar nochtans een zeer avontuurlijke en dynamische periode was.

Ter gelegenheid van de lancering van deze publicatie biedt de shop van de Koninklijke Bibliotheek van België 10% korting aan op de aankoopprijs; deze aanbieding loopt tot 14 februari 2015.

Technische informatie

Inventaire raisonné des collections cartographiques, Vandermaelen, VI

Autour de Philippe Vandermaelen. Répertoire biographique des collaborateurs de l’Etablissement géographique de Bruxelles et de l’Ecole Normale / Marguerite Silvestre

Brussel: Koninklijke Bibliotheek van België, 2014, 584 p.

ISBN: 978-2-87093-173-8

Prijs (excl. portokosten): EUR 45

Verkrijgbaar in de shop van de Koninklijke Bibliotheek van België

Bestellingen: françoise.lebon@kbr.be

In dezelfde reeks:

I Cartes de Belgique

II Carte topographique de la Belgique au 1:20 000

III Villes et communes de Belgique (hors Bruxelles)

IV Bruxelles

V L’Atlas universel

Te verschijnen:

VII L’Etablissement Géographique de Philippe Vandermaelen. Histoire de la première entreprise cartographique et scientifique de la Belgique indépendante

Joachim Spyns Persverantwoordelijke at Publiekswerking - Koninklijke Bibliotheek van België
Marguerite Silvestre Conservatrice at Afdeling Kaarten en Plannen - Koninklijke Bibliotheek van België
Over De Koninklijke Bibliotheek van België

Met meer dan 8 miljoen documenten vormt de Koninklijke Bibliotheek van België het literair en wetenschappelijk geheugen van ons land. Ze verzamelt alle publicaties van Belgische auteurs en bewaart talrijke historische en kostbare boeken, handschriften, kranten, prenten, partituren, munten en nog veel meer. Als nationale wetenschappelijke bibliotheek is het haar taak om dit erfgoed te verzamelen, te beheren en toegankelijk te maken voor het brede publiek.

De Koninklijke Bibliotheek van België
Kunstberg
1000 Brussel