KBR breidt online dienstverlening stevig uit

Alle e-bronnen en gedigitaliseerde collecties van KBR nu van thuis uit raadpleegbaar

  • Alle gedigitaliseerde kranten en tijdschriften zijn nu volledig te doorzoeken op afstand.
  • Ook de elektronische bronnen kunt u voortaan overal raadplegen.
  • Meer dan 70.000 gedigitaliseerde erfgoeddocumenten online beschikbaar in Belgica.
  • Mogelijkheid tot digitaliseren op aanvraag en uitgebreide scancapaciteit.

 

Uitgebreide digitale dienstverlening

KBR opent vanaf maandag 15 juni opnieuw voor het publiek. In de eerste fase van de heropening kan slechts een beperkt aantal bezoekers worden toegelaten, maar de bibliotheek breidt haar digitale dienstverlening aanzienlijk uit zodat toch zoveel mogelijk gebruikers op een vlotte en veilige manier de collecties kunnen raadplegen.

In haar actieplan 2019-2021 stelde KBR zich tot doel om de toegang tot de collecties uit te breiden en te voorzien in nieuwe online diensten. De afgelopen maanden kregen 3 specifieke acties de hoogste prioriteit waardoor we u vandaag heel wat nieuws kunnen brengen.

 

Kranten en tijdschriften op afstand raadpleegbaar

Miljoenen pagina’s vanuit uw zetel

Vanaf 15 juni krijgen lezers toegang op afstand tot alle inhoud in BelgicaPress, BelgicaPeriodicals en Belgica:

  • BelgicaPress biedt toegang tot meer dan 3,5 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s uit Belgische kranten (1814 - 1970).
  • BelgicaPeriodicals biedt toegang tot bijna 500.000 gedigitaliseerde pagina’s uit Belgische tijdschriften (1813 - 1999).
  • Belgica biedt toegang tot meer dan 70.000 erfgoeddocumenten.

 

Respect voor de auteursrechten

KBR respecteert uiteraard de auteursrechtenwetgeving. Kranten en tijdschriften die tot en met 1918 gepubliceerd zijn, verweesde werken en titels waarvoor we de uitdrukkelijke toelating van de rechthebbenden hebben, waren al vrij toegankelijk. De krantenpagina’s waarop nog auteursrechten kunnen rusten, waren tot nog toe enkel in KBR raadpleegbaar, of via het netwerk van de universiteiten.

Gebruikers krijgen voortaan volledige toegang tot alle gedigitaliseerde documenten, zowel de rechtenvrije titels als de titels waarop auteursrechten rusten, weliswaar onder strikte voorwaarden. Wie het volledige corpus wil doorzoeken, logt in met zijn MyKBR-account en moet verklaren dat hij de documenten opzoekt in het kader van wetenschappelijk onderzoek of voor illustratie bij onderwijs. De wetgeving voorziet hiervoor immers expliciete uitzonderingen. Iedereen kan gratis een MyKBR-account aanmaken.

 

“Dit is een belangrijke innovatie, ze bekroont de jarenlange inspanningen van KBR om de raadpleging van haar gedigitaliseerde kranten te optimaliseren. Met deze toegangsvoorwaarden voor BelgicaPress staan we dichter bij een welgekomen harmonisatie met platformen zoals Gallica (Bibliothèque nationale de France) of Delpher (Koninklijke Bibliotheek van Nederland).”

- Marc D’Hoore, conservator Kranten en hedendaagse media

 

Lees meer over hoe KBR omgaat met auteursrechten.

 

Elektronische bronnen voortaan ook op afstand toegankelijk

De elektronische bronnen zullen vanaf 15 juni op afstand toegankelijk zijn voor wie inlogt met zijn MyKBR-account. Het gaat om maar liefst 100 databanken, 5.000 e-tijdschriften en 62.000 e-books.

Lijst met alle beschikbare e-bronnen

 

Digit on Demand

Uitbreiding van de capaciteit

Vanaf 15 juni breidt KBR ook haar ‘Digit on Demand’-service uit. Daarmee kunnen gebruikers op aanvraag (stukken van) documenten snel laten scannen zodat ze niet meer naar Brussel hoeven te komen. Aanvragen zullen een stuk sneller verwerkt worden dan voorheen, want KBR voert haar scancapaciteit stevig op: niet alleen wordt extra personeel ingezet voor deze dienst, tegen eind 2020 komen er ook 4 robotscanners en 2 gespecialiseerde digitaliseringsstations bij.

 

"Door toe te staan dat de federale wetenschappelijke instellingen hun winst van 2019 gebruiken, bieden we hun de kans te blijven investeren. Het is immers belangrijk dat onze instellingen hun proces van modernisering kunnen voortzetten en dat ze de nieuwe mogelijkheden kunnen gebruiken om onze rijke cultuur te laten schitteren. Dankzij deze toestemming zal de Koninklijke Bibliotheek van België nieuwe gerobotiseerde scanners kunnen aanschaffen. De digitalisering van ons cultureel erfgoed is vandaag essentieel, en dit zowel voor de conservering, de verspreiding als de ontsluiting ervan."

- David Clarinval, vice-eerste minister en minister belast met Wetenschapsbeleid

 

Steeds meer collectiestukken online beschikbaar

Tijdens de Coronasluiting heeft KBR maximaal ingezet op het online brengen van nieuw materiaal. In de voorbije maanden kwamen zo meer dan 50.000 nieuwe gedigitaliseerde pagina’s online.

De digitale bibliotheek Belgica biedt nu al toegang tot meer dan 70.000 erfgoeddocumenten, met miljoenen pagina’s om door te bladeren: handschriften, oude en kostbare drukwerken, maar ook kaarten en plannen, prenten, muziek, munten en penningen.

Ook nieuw in Belgica zijn de thematische selecties, waardoor u met 1 muisklik een themacollectie digitaal kunt bekijken. Het aanbod gaat zeer breed: van de Librije van de Bourgondische hertogen springt u via het volledige grafische oeuvre van Bruegel naar een selectie 20ste-eeuwse fotoromans. Deze selecties tonen de rijkdom en diversiteit van de KBR-collectie aan een breed publiek, overal ter wereld.

Lees hier hoe KBR in fases heropent

 

Rebecca Thierfeldt

Communicatie, KBR

Over KBR

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) is de nationale wetenschappelijke bibliotheek. Ze verzamelt álle Belgische publicaties en bewaart, beheert en bestudeert een omvangrijk cultureel en historisch patrimonium van ruim 8 miljoen documenten. Ze geeft het publiek toegang tot informatie, faciliteert onderzoek en biedt culturele beleving aan.

Contact

Kunstberg 28 1000 Brussel

+32 (0)2 519 53 11

[email protected]

www.kbr.be