KBR heropent de deuren op 8 december

KBR heropent de deuren op 8 december

Staatssecretaris Dermine, burgemeester Close en schepen Houba steken musea een hart onder de riem

  • KBR heropent museum en leeszaal
  • Strikte maatregelen garanderen een veilig en aangenaam bezoek
  • Musea bieden zuurstof en perspectief

Sinds 1 december mogen de musea in ons land opnieuw bezoekers ontvangen. Thomas Dermine, staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, belast met Wetenschapsbeleid, bezocht vandaag samen met Brussels burgemeester Philippe Close en schepen voor Cultuur Delphine Houba het KBR museum om de musea een hart onder de riem te steken.

Het gloednieuwe KBR museum op de Kunstberg was nog maar een maand open voor het publiek toen het de deuren alweer moest sluiten omwille van de gezondheidscrisis.

 

6.000 bezoekers vóór de sluiting

Na bijna 5 jaar voorbereiding zou het nieuwe KBR museum de deuren openen in mei van dit jaar. Helaas stak de eerste corona-golf daar een stokje voor en moest de opening worden uitgesteld. Op 17 september was het dan eindelijk zover: Zijne Majesteit de Koning was de eerste van intussen 6.000 bezoekers die de Librije van de Bourgondische hertogen kwamen bewonderen.

 

Musea, een veilige plek

De Federale Wetenschappelijke Instellingen werkten op initiatief van staatssecretaris Dermine samen een veiligheidsprotocol uit. Ze passen strikte maatregelen toe die de bezoekers een aangenaam en veilig bezoek garanderen.

Deze maatregelen betreffen het onthaal van het publiek (opvangcapaciteit, schoonmaak van de lokalen, opleiding en uitrusting van de mensen in contact met het publiek, masker dragen), toegangsmodaliteiten (preventie, onthaalzones, vestiaires) en beheer van de bezoekersstromen.

Zo gelden specifiek voor KBR onder meer volgende maatregelen:

  • De bezoeker reserveert vooraf online zijn ticket of zijn plaats in de leeszaal voor een specifiek tijdslot.
  • Het aantal bezoekers wordt beperkt tot 50 personen per uur in het museum en tot 49 personen in de leeszaal.
  • Het dragen van een mondmasker is verplicht in alle publieke zones van het gebouw.
  • Er werden looplijnen en markeringen aangebracht op de vloer.
  • Het museum en de leeszaal worden elke dag volledig ontsmet. Voor risicovolle onderdelen zoals leuningen en knoppen gebeurt dit meermaals per dag.
  • Op verschillende plaatsen staat alcoholgel. Er zijn ook desinfectiedoekjes voor de audioapparatuur in het museum.
  • Aan het begin van het museumparcours krijgt de bezoeker een digitale stylus waarmee hij de interactieve schermen contactloos kan gebruiken.

 

"Al verschillende weken zijn de teams van de federale musea in de weer om de heropening voor te bereiden. Dat doen ze aan de hand van een strikt gezondheidsprotocol, om bezoekers in de best mogelijke omstandigheden te kunnen ontvangen", verzekert staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine.

 

Koester de tijd: cultuur helpt

Musea en bibliotheken bieden perspectief en zuurstof in deze moeilijke tijden. Ze stellen kunst, kennis, natuur, geschiedenis en erfgoed ter beschikking van de burger. Deze bronnen van ontspanning kunnen mensen helpen om door deze moeilijke periode te geraken.

 

Hét topstuk: de Chroniques de Hainaut

Omdat handschriften te fragiel zijn om permanent te worden tentoongesteld, wisselen we de tentoongestelde stukken enkele keren per jaar. KBR bewaart 300 handschriften van de oorspronkelijke bibliotheek van de hertogen van Bourgondië, waarvan er telkens, naast heel wat andere documenten, 40 te zien zijn in het museum. Genoeg dus om het hele jaar door topstukken te tonen, maar dé absolute top ligt nu al in de vitrines: de Chroniques de Hainaut.

Dit handschrift wordt zelden aan het publiek getoond. Het bevat de enige miniatuur ter wereld die is toegeschreven aan Rogier Van der Weyden, een van de boegbeelden van de Vlaamse primitieven. Nog tot half mei 2021 valt dit pareltje te ontdekken. Nadien wordt de bladzijde omgedraaid en gaat het handschrift opnieuw voor enkele jaren de kluis in.

Meer info over het KBR museum vindt u in het persdossier dat u onderaan op deze pagina kunt downloaden.

Over KBR

KBR is de nationale wetenschappelijke bibliotheek en verzamelt alle Belgische publicaties. Ze bewaart, beheert en bestudeert meer dan 8 miljoen documenten, een rijk cultureel en historisch erfgoed.

KBR geeft u toegang tot de informatie die ze bewaart, faciliteert onderzoek en biedt een brede culturele beleving aan.

KBR
Kunstberg 28
1000 Brussel