KBR viert het Bruegeljaar met ‘The World of Bruegel in Black and White’

Na een lange periode van verbouwingen zal het gebouw van KBR op 15 oktober 2019 helemaal klaar zijn voor de tentoonstelling ‘The World of Bruegel in Black and White’.

Het onbekende maar niet onbeminde Paleis van Karel van Lotharingen wordt vernieuwd en omgebouwd tot een schitterende en stijlvolle locatie voor tijdelijke tentoonstellingen.

KBR heeft heel wat partners bereid gevonden om mee te stappen in dit verhaal. De Regie der Gebouwen en Toerisme Vlaanderen investeren samen met KBR maar liefst 7 miljoen in de infrastructuur- en inrichtingswerken, het fonds Baillet Latour financiert de restauratie van de Bruegelprenten en de Nationale Loterij bekostigt de constructie van aangepaste vitrines voor het tentoonstellen van prenten. Andere belangrijke partners zijn De Standaard, La Libre, Klara, The Brussels Times, Knack, Le Vif, Musiq3 en La Première.

In de toekomst zal u steeds vaker de kans hebben om de uitzonderlijke collecties van KBR te bewonderen op deze unieke 18de-eeuwse locatie in het hart van Brussel. De eerste tentoonstelling die het nieuwe elan illustreert, toont de volledige collectie Bruegelprenten die in het Prentenkabinet van KBR wordt bewaard. De insteek van de tentoonstelling is dat Bruegel niet is wie u denkt. Iedereen kent Bruegel immers als wereldberoemd schilder, maar in zijn tijd stond hij vooral bekend om zijn prenten.

Zo’n 450 jaar geleden, in de 16de eeuw, was Vlaanderen het centrum voor de productie van en de handel in prenten. Bruegel en zijn uitgever, Hieronymus Cock, speelden een sleutelrol in deze periode. Hun meesterlijk vakmanschap en hun ondernemingszin staan centraal in de tentoonstelling. De expo neemt u mee naar het prentenbedrijf. Voordat een eerste uitgave op de markt kwam en wereldwijd kon worden verspreid, had een prent al een lange weg afgelegd. Ontdek hoe het proces verliep, van tekening tot prent. U leert wie prenten verkocht en verzamelde en wat de status was van deze objecten. Verder komt u te weten wat Bruegels favoriete thema’s waren en geniet u van alle bijzondere details in het werk van deze Vlaamse meester. De tentoonstelling is een unieke kans om de prenten te bewonderen!

“Het gaat hier om fragiele documenten die in perfecte omstandigheden bewaard en getoond moeten worden. Na deze tentoonstelling gaan ze opnieuw voor jaren de kluis in zodat ook ons nageslacht er nog kan van genieten. Met andere woorden: het is nu of nooit!”

- Vanessa Braekeveld (tentoonstellingscoördinator)

In de tentoonstelling worden niet enkel prenten getoond, ook de tekeningen van Bruegel komen aan bod. KBR bezit namelijk drie originele tekeningen naar Bruegels hand, waaronder de vrije tekening Beek met een visser en een watermolen (ca. 1554). Om elke bezoeker een aangenaam bezoek te garanderen, werkt KBR voor de tentoonstelling met time slots. Wilt u zeker zijn van een ticket op het uur dat u wenst? Reserveer dan snel een ticket op www.kbr.be.

Tip: Samen met AB (Ancienne Belgique) organiseert KBR een bijzonder event vlak voor de tentoonstelling haar deuren opent. Op 14 oktober 2019 is iedereen tussen 12u30 en 14u00 van harte welkom voor een concert van Book of air VVOLK en om de gloednieuwe mural van de internationaal bekende straatkunstenaar Phlegm te bewonderen op het dakterras van KBR. Info en tickets op www.kbr.be.

Contacteer ons
Over KBR

KBR is de nationale wetenschappelijke bibliotheek en verzamelt alle Belgische publicaties. Ze bewaart, beheert en bestudeert meer dan 8 miljoen documenten, een rijk cultureel en historisch erfgoed.

KBR geeft u toegang tot de informatie die ze bewaart, faciliteert onderzoek en biedt een brede culturele beleving aan.

KBR
Kunstberg 28
1000 Brussel