Koninklijke Bibliotheek toont prentenreeks ‘Emblemata Evangelica’ van Hans Bol (16de eeuw) aan het publiek

Tentoonstelling Van pen tot pers. De Emblemata Evangelica van Hans Bol (15.10.2015 > 23.01.2016)

Dinsdag 13 oktober 2015

  • Expo ‘Van pen tot pers’ belicht hoe prenten precies worden vervaardigd
  • Topstuk is de uitzonderlijke reeks ‘Emblemata Evangelica’ met daarin ontwerptekeningen en bijhorende gegraveerde prenten
  • Het album wordt voor het eerst tentoongesteld
  • Het kwam terug naar België dankzij het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting, dat naar aanleiding van de tentoonstelling een publicatie uitbrengt
Pieter Brueghel de Oude kent u. Maar wie was Hans Bol? De Mechelse kunstenaar is vandaag bij het grote publiek een stuk minder bekend dan zijn tijdgenoot. Zonde, vindt de Koninklijke Bibliotheek van België. Met de tentoonstelling ‘Van pen tot pers’ wil ze daar vanaf 15 oktober verandering in brengen.

Vanaf 15 oktober immers wordt het album met de ‘Emblemata Evangelica’ van Hans Bol voor het eerst aan het publiek getoond in Brussel, in de Koninklijke Bibliotheek. De band bevat naast de bijzonder verfijnde ontwerptekeningen van Hans Bol ook de reeks prenten die naar hun voorbeeld zijn gesneden.

Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting kocht het album in 2014 op een veiling in Londen. Dit meesterlijk ensemble werd nadien in langdurige bruikleen gegeven aan de Koninklijke Bibliotheek.

De expo in een notendop

Vertrekkend vanuit de ‘Emblemata Evangelica’ belicht de tentoonstelling de grafische industrie die in de tweede helft van de 16de eeuw in Antwerpen opbloeit. We leren Hans Bol kennen als een bedreven tekenaar, etser en miniaturist. Zijn werk vindt aansluiting bij dat van zijn beroemde tijdgenoot Bruegel: de prachtige landschappen die aan zijn fantasie ontspruiten, wemelen van de raak geobserveerde details.

Eerste visuele massamedium

In de tentoonstelling ziet u aan de hand van tal van originele documenten hoe prenten werden ontworpen, gesneden, gedrukt en verkocht. Het gaat om werk van Bol en van zijn tijdgenoten uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek. U leert hoe kunstenaars als Bol in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de prentenkunst als eerste visuele massamedium.

De Emblemata: elke maand zijn prent

Bols ‘Emblemata Evangelica’ stellen de 12 maanden van het jaar voor volgens de dierenriem. Hij haakt hiermee in op de traditie van kalenderminiaturen zoals het beroemde Hennessy-getijdenboek. De kunstenaar voegt daar nog een extra dimensie aan toe door ook taferelen uit het evangelie aan de maanden van het jaar te koppelen.

De meeste voorstellingen van Bol hebben een diepere betekenis en zijn ingenieus verpakt in de vorm van een religieus of mythologisch tafereel. Kenmerkend is zijn oog voor detail: hij slaagt erin om het landschap, de mensen en de weersomstandigheden minutieus tot leven te brengen. De taferelen geven zo ook een boeiend beeld van het leven in de 16de eeuw.

Wat maakt dit stuk bijzonder?

De prentenreeks ‘Emblemata Evangelica’ werd als intact geheel te koop aangeboden: de ontwerptekeningen en de gegraveerde prenten samen. Veel andere reeksen zijn versnipperd geraakt of deels verloren gegaan. Tekeningen zoals deze zijn op zich al zeldzaam, maar het komt bijna nooit voor dat een totaal onbekende reeks tekeningen van deze kwaliteit en omvang in de kunsthandel opduikt. De tekeningen en prenten zijn ook in uitzonderlijk goede staat omdat ze in een – meestal gesloten – album werden bewaard.

Begeleidende publicatie

Ter gelegenheid van de tentoonstelling geeft het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting ook een publicatie uit. Joris Van Grieken, conservator van het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België, introduceert u in het productieproces en de afzetmarkt van de 16de-eeuwse kopergravure. Stefaan Hautekeete, kenner van Hans Bol en conservator van de tekeningencollectie bij de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, bestudeerde het album en legt alle geheimen bloot van Hans Bols ‘Emblemata Evangelica.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de ‘Emblemata Evangelica’ of bent u benieuwd naar de tentoonstelling? Joris Van Grieken, conservator van het Prentenkabinet, beantwoordt graag uw vragen. Neem contact op met de persverantwoordelijke voor een interview.

 

Tentoonstelling: Van pen tot pers. De Emblemata Evangelica van Hans Bol

15.10.2015 > 23.01.2016

Koninklijke Bibliotheek van België

Kunstberg / Keizerslaan 2 – 1000 Brussel

Gratis toegang

 

Publicatie: Emblemata Evangelica. Hans Bol

Stefaan Hautekeete & Joris Van Grieken

89 pagina’s

Prijs: € 7

Te koop in de shop van de Koninklijke Bibliotheek van België en online via www.kbs-frb.be.

Hans Bol: voortekening van de maand april (de ‘zaaimaand’), in het teken van de stier en met de bekende parabel van de zaaier
Prent van de maand april, naar de voortekening van Hans Bol
Titelplaat van Hans Bols 'Emblemata Evangelica'
Cover van de publicatie
Evangelicae historiae imagines: voortekeningen van Maarten De Vos en Bernardino Passeri, prent door Hieronymus Wierix
Joachim Spyns Persverantwoordelijke at Koninklijke Bibliotheek van België
Over De Koninklijke Bibliotheek van België

Met meer dan 8 miljoen documenten vormt de Koninklijke Bibliotheek van België het literair en wetenschappelijk geheugen van ons land. Ze verzamelt alle publicaties van Belgische auteurs en bewaart talrijke historische en kostbare boeken, handschriften, kranten, prenten, partituren, munten en nog veel meer. Als nationale wetenschappelijke bibliotheek is het haar taak om dit erfgoed te verzamelen, te beheren en toegankelijk te maken voor het brede publiek.

De Koninklijke Bibliotheek van België
Kunstberg
1000 Brussel