Koninklijke Munt van België brengt ode aan Pieter Bruegel de Oude met herdenkingsmunt

Collector’s item herdenkt het 450-jarig overlijden van de kunstschilder ​ en trapt daarmee 2019 als Bruegeljaar af

De Koninklijke Munt van België heeft vandaag in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek van België zijn eerste munt van 2019 geslagen.

  • De euromunt, met beeltenis van Pieter Bruegel de Oude, heeft een nominale waarde van twee euro.
  • De munt is exclusief beschikbaar op herdenkingsmunten.be.
  • Met de ceremoniële eerste slag van de herdenkingsmunt is het Bruegeljaar officieel ingeluid.

Naar aanleiding van de 450ste overlijdensverjaardag van Pieter Bruegel de Oude viert België het hele jaar het leven en het werk van de kunstschilder. Bruegel, bekend om zijn landschappen en scènes uit het leven van de boeren, geldt als de Vlaamse grootmeester bij uitstek uit de zestiende eeuw.

In 2019, ook omgedoopt tot Bruegeljaar, vinden er een reeks tentoonstellingen en evenementen plaats om de wereld te tonen wat voor een uitzonderlijk kunstenaar hij was. Om het plaatje compleet te maken, komt daar onder andere ook een herdenkingsmunt van twee euro bij.

Op de nationale zijde van de 2 euromunt wordt Bruegel zelf afgebeeld, kijkend naar een schildersezel met daarop een van zijn meest bekende meesterwerken: ‘De toren van Babel’. De herdenkingsmunt van 2 euro is een wettig betaalmiddel in alle landen van de Europese Unie, komt niet in circulatie en is verkrijgbaar op herdenkingsmunten.be.

“Met de ceremoniële eerste slag van de herdenkingsmunt is het Bruegeljaar officieel gestart en ik ben heel trots op onze eerste munt van 2019. Het is een prachtig herdenkingsstuk ter ere van Bruegels 450ste overlijdensverjaardag, en mag zeker niet ontbreken in de collectie van zowel muntverzamelaars als kunstliefhebbers.”

Ingrid Van Herzele, Muntmeester

 

Officiële presentatie

De officiële presentatie van de munt vond plaats in de Koninklijke Bibliotheek van België waar in oktober dit jaar de grote BruegeltentoonstellingThe World of Bruegel in Black and White’ plaatsvindt. “Niet onlogisch, want het grootste deel van zijn leven bracht Bruegel in onze hoofdstad door”, vertelt mevrouw Van Herzele. “In 1563 vestigde hij zich in Brussel, destijds een hotspot voor kunstenaars en van de nouveaux riches, om dichter bij potentiële klanten te zijn”.

 

Prijs en beschikbaarheid

De officiële Bruegelmunt is beschikbaar in verschillende uitgiften. Naast de standaardversies van twee euro, beschikbaar in BU- of Proof-kwaliteit (respectievelijk in schilderachtige coincard en luxe etui), zijn er ook uitgiften van tien euro (in zilver Proof-kwaliteit in etui) en vijftig euro (in puur goud Proof-kwaliteit in etui). Voor de echte liefhebber zijn alle Proof-uitgiften verzameld in een Prestigeset, beschikbaar in een raamcassette. Alle Bruegel-uitgiften zijn te bestellen op herdenkingsmunten.be.

 

Over de Koninklijke Munt van België

De Koninklijke Munt van België is verantwoordelijk voor de bestelling van Belgische circulatiemunten, het ontwerp, de kwaliteitscontrole, het screenen van namaakmunten en vertegenwoordigt de Belgische Staat op internationaal niveau. Sinds begin 2018 is de Belgische muntslag en de commercialisering van de Belgische herdenkingsmuntstukken uitbesteed aan de Koninklijke Nederlandse Munt. De Belgische koning blijft de uitvaardigende autoriteit.

De officiële uitgiften besteld door de Koninklijke Munt van België dragen het merkteken van de Belgische Muntmeester, Mevrouw Ingrid Van Herzele én het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top vijf producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten en verzamelaarsproducten.

De Belgische herdenkingsmunten zijn verkrijgbaar via www.herdenkingsmunten.be.

Francis Adyns

Woordvoerder, Koninklijke Munt

Florence Angelici

Woordvoerder, Koninklijke Munt

Joachim Spyns

Persverantwoordelijke, Koninklijke Bibliotheek van België

Over KBR

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) is de nationale wetenschappelijke bibliotheek. Ze verzamelt álle Belgische publicaties en bewaart, beheert en bestudeert een omvangrijk cultureel en historisch patrimonium van ruim 8 miljoen documenten. Ze geeft het publiek toegang tot informatie, faciliteert onderzoek en biedt culturele beleving aan.

Contact

Kunstberg 28 1000 Brussel

+32 (0)2 519 53 11

[email protected]

www.kbr.be