Leeuwenpoten en koningshoofden tentoongesteld in de Koninklijke Bibliotheek van België

Koninklijke Munt draagt verzameling werktuigen uit muntateliers over aan Penningkabinet

De Koninklijke Munt draagt haar imposante verzameling van meer dan 6.000 stukken over aan de Koninklijke Bibliotheek van België. Een deel ervan is vanaf 22 april te zien in de algemene leeszaal van de Bibliotheek. Van munten tot ministempels. U ontdekt er de munt- en penningproductie in België, van de 17de eeuw tot nu.
 

De verzameling

De Koninklijke Munt verzamelde restanten van de oude muntateliers uit de Zuidelijke Nederlanden, zoals Brussel en Antwerpen. Ongeveer 6.000 stempels tonen koningshoofden, leeuwen, wapenschilden, hele oorlogsscènes, afbeeldingen van Belgische gevangenissen, kathedralen en zo meer.

Met de werktuigen werden munten en herinneringspenningen geproduceerd. In de verzameling zitten vooral werktuigen uit de 18de, de 19de en de 20ste eeuw.

“De oudste munten gemaakt in Brussel dateren uit de 11de eeuw. Uit die vroege periodes zijn helaas geen stempels meer voorhanden. Staal was duur en werd dus hergebruikt. De oudste werktuigen dateren daarom uit de 17de eeuw.”

Johan van Heesch, conservator van het Penningkabinet

Het Penningkabinet van de Koninklijke Bibliotheek, het “monetair archief” van België, zal de verzameling bewaren en bestuderen.

 

Internationaal

De meest recente stukken in de verzameling zijn de muntstempels van de laatste Belgische franken (2001). De Brusselse Munt produceerde trouwens ook voor heel wat andere Staten in Afrika en Azië, en ook die muntstempels behoren nu tot de verzameling van de Koninklijke Bibliotheek van België.

 

Hoe maak je een munt?

Van de kopermunten van Maria-Theresia worden er in Antwerpen tussen 1749 en 1752 zo maar eventjes bijna 7 miljoen munten geproduceerd. De muntateliers moeten daarvoor bijzonder inventief zijn.

Dus vervaardigen de muntgraveurs ministempeltjes om snel verschillende muntstempels te fabriceren. Om een heraldische leeuw te maken, worden aparte ‘ponsoenen’ gemaakt voor de poten, het lijf en het hoofd van de leeuw. Die reliëfstempeltjes slaat men in een stalen staaf. Zo bouwt men langzaam een uitgediept beeld op, totdat de muntstempel compleet is.

In de tentoonstelling ziet u de stempels die gebruikt zijn voor verschillende munten naast het eindresultaat liggen.

 

Praktische informatie

Leeuwenpoten en koningshoofden. Oude muntateliers herontdekt

22 april - 10 september 2016

Koninklijke Bibliotheek van België

Algemene leeszaal

Gratis toegang (aanmelden in de leeszaal)

 

Joachim Spyns

Persverantwoordelijke, Koninklijke Bibliotheek van België

Johan van Heesch

Conservator van het Penningkabinet

Over KBR

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) is de nationale wetenschappelijke bibliotheek. Ze verzamelt álle Belgische publicaties en bewaart, beheert en bestudeert een omvangrijk cultureel en historisch patrimonium van ruim 8 miljoen documenten. Ze geeft het publiek toegang tot informatie, faciliteert onderzoek en biedt culturele beleving aan.

Contact

Kunstberg 28 1000 Brussel

+32 (0)2 519 53 11

[email protected]

www.kbr.be