Maak een wereldreis in de Koninklijke Bibliotheek van België

Tentoonstelling ‘Op reis in mijn bibliotheek’ opent morgen in Brussel

Donderdag 2 april 2015 — Welkom op de snelste wereldreis die u ooit zult maken! Ontdek handschriften en incunabelen, boeken van de 16de tot de 21ste eeuw, tekeningen en gravures, Japanse en Turkse boeken, een fles whisky en enkele keien van de Mont Ventoux. Meer dan 150 prachtig geïllustreerde documenten nemen de bezoeker mee op een reis rond de wereld. En dat allemaal te midden van boeken, in een bibliotheek.

  • Gratis tentoonstelling ‘Op reis in mijn bibliotheek’ opent op vrijdag 3 april
  • Een expo rijk aan beeldmateriaal uit de hele wereld
  • Blikvanger: een Japanse reisgids van 30 meter lang uit 1690

Een 30 meter lange reisgids

Een van de blikvangers is een Japanse reisgids uit 1690 met daarop Tōkaidō, de route die het grootste eiland van Japan doorkruist. De gids bestaat uit 5 volumes, goed voor een uitvouwbare kaart van maar liefst 30 meter lang (ongeveer de lengte van een blauwe vinvis). De reisgids werd volledig met de hand ingekleurd.

De kaart is perfect op schaal, met de afstanden tussen stopplaatsen, theehuizen en herbergen erop geschreven. Zelfs de tarieven voor overzetdiensten en de prijs voor paarden worden vermeld. Ook rivieren, bergen en tempels kunnen niet ontbreken. De levendige en pittoreske tafereeltjes werden geschilderd door Hishikawa Moronobu (1618-1694).

‘300 jaar geleden begon een reis met een blik op de kaart. Eigenlijk is er sindsdien niet zo heel veel veranderd. Deze boeken tonen de wereld door de ogen van kunstenaars, ontdekkingsreizigers, kolonisten en wetenschappers. Oud en nieuw liggen zij aan zij, van Kuifje tot een astrolabium in het Sanskriet.’

Claude Sorgeloos, conservator afdeling Oude en kostbare drukwerken, Koninklijke Bibliotheek van België

Tot op de maan

Homerus, Cervantes, Jules Verne, Céline, Hergé en nog vele anderen vergezellen u op alle continenten, zelfs tot op de maan. Zo gaf uitgever Pierre Lanauve de Tartas Jules Vernes De la Terre à la Lune opnieuw uit ter gelegenheid van de reis van Apollo XI naar de maan. Kunstenaar Jean Carzou zorgde voor kleurrijke illustraties.

Een gezamenlijk project
De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Koninklijke Vereniging van Bibliofielen en Iconofielen van België, met de medewerking van de Koninklijke Bibliotheek van België. Er verschijnt ook een catalogus waarin alle tentoongestelde stukken worden beschreven. De expo loopt tot en met 30 mei 2015.

OP REIS IN MIJN BIBLIOTHEEK

03.04.2015  >  30.05.2015

Koninklijke Bibliotheek van België, Nassaukapel
Kunstberg / Keizerslaan 2
1000 Brussel

Van maandag tot zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur

Gratis toegang

Henri Cassiers, affiche Red Star Line
Enkin Dōin, Hishikawa Moronobu, Tōkaidō bunken no zu [La grande route du Tōkaidō], 1690
Jules Verne, 'De la Terre à la Lune. Illustrations de Carzou', 1969 (lithografie)
Gravure van de sterrenwacht van Uraniborg op het eiland Ven. Joannes Blaeu, Atlas maior, sive Cosmographia Blaviana, 1662-1665
Willem Janszoon Blaeu, Zeespiegel, inhoudende een korte onderwysinghe inde konst der zeevaert, en beschryvinghe der zeen en kusten van de oostersche, noordsche, en westersche schipvaert, 1631
Portret van de koning van de Sandwicheilanden, 1821
Impressie van de tentoonstelling: Tōkaidō bunken no zu [La grande route du Tōkaidō]
Impressie van de tentoonstelling
Impressie van de tentoonstelling
Affiche
Joachim Spyns Persverantwoordelijke at Koninklijke Bibliotheek van België
Over De Koninklijke Bibliotheek van België

Met meer dan 8 miljoen documenten vormt de Koninklijke Bibliotheek van België het literair en wetenschappelijk geheugen van ons land. Ze verzamelt alle publicaties van Belgische auteurs en bewaart talrijke historische en kostbare boeken, handschriften, kranten, prenten, partituren, munten en nog veel meer. Als nationale wetenschappelijke bibliotheek is het haar taak om dit erfgoed te verzamelen, te beheren en toegankelijk te maken voor het brede publiek.

De Koninklijke Bibliotheek van België
Kunstberg
1000 Brussel