Persuitnodiging: officiële voorstelling project Cartesius

Ontdek de grootste en rijkste cartografische collectie van België en Centraal-Afrika nu online

Op donderdag 27 augustus om 16.00 uur stellen we officieel het project Cartesius voor, de grootste en rijkste online cartografische collectie van België en Centraal-Afrika. Dat gebeurt in de aanwezigheid van mevrouw Elke Sleurs, Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid en de heer Steven Vandeput, Minister van Defensie, bevoegd voor Ambtenarenzaken.

Unieke samenwerking

Met het project Cartesius ontsluiten de Koninklijke Bibliotheek van België, het Rijksarchief, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en het Nationaal Geografisch Instituut voor het eerst samen hun historische geografische gegevens voor het grote publiek.

Geo-facebook

Via het online zoekportaal kunt u de collecties op een innovatieve, geografische manier doorzoeken. U kunt via een publieke cloud-toepassing ook zelf aan de slag met de oude kaarten, luchtfoto’s en plattegronden en zo uw eigen kaartenboek samenstellen. Kaarten samenvoegen, delen, aanvullen, editeren en het resultaat weer voor anderen toegankelijk maken… Het gaat kortom om een soort “geo-facebook”.

Enorme collectie online

Nooit eerder kon u deze rijke cartografische collecties met één muisklik doorzoeken en bekijken. Cartesius bevat al enkele tienduizenden cartografische objecten en wordt nog stelselmatig uitgebreid. Ook aan de uitbreiding met nieuwe partners wordt gewerkt.

Kaarten scannen voor gevorderden

Volg naast de demo van Cartesius ook de rondleiding in het hypermoderne scanlaboratorium van het Rijksarchief. We tonen u hoe een kwetsbare originele kaart, vaak eeuwenoud, wordt verwerkt tot digitaal beeld in de innovatieve Cartesius-website.

Praktische informatie

Waar?

Algemeen Rijksarchief

Ruisbroekstraat 8

1000 Brussel

Wanneer?

Op donderdag 27 augustus om 16.00 uur

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen vóór 25 augustus bij communicat@arch.be.

Contacteer ons
Joachim Spyns Persverantwoordelijke, Koninklijke Bibliotheek van België
Rink W. Kruk Nationaal Geografisch Instituut
Joachim Spyns Persverantwoordelijke, Koninklijke Bibliotheek van België
Rink W. Kruk Nationaal Geografisch Instituut
Over KBR

KBR is de nationale wetenschappelijke bibliotheek en verzamelt alle Belgische publicaties. Ze bewaart, beheert en bestudeert meer dan 8 miljoen documenten, een rijk cultureel en historisch erfgoed.

KBR geeft u toegang tot de informatie die ze bewaart, faciliteert onderzoek en biedt een brede culturele beleving aan.

KBR
Kunstberg 28
1000 Brussel