Sneak peek van het nieuwe KBR museum

Sneak peek van het nieuwe KBR museum

België verbergt al 600 jaar een schat: de Librije van de hertogen van Bourgondië.

De opening van het KBR museum, dat deze schat aan het grote publiek zal onthullen, stond aanvankelijk gepland op 15 mei 2020. Gezondheidsmaatregelen zorgden ervoor dat de opening moest worden uitgesteld naar 18 september.

Om de spanning nog wat op te drijven, hebben we voor u alvast een virtueel bezoek.

Virtueel bezoek

Ook tijdens de Coronacrisis werkte het KBR-team vanuit zijn kot verder aan de voorbereiding van het museum en hebben de aannemers ter plaatse de werf afgewerkt.

Het nieuwe museum is klaar. Onze directrice Sara Lammens toont u graag de eerste beelden van deze prachtige omgeving. 

Ontdek het uitzonderlijke vakmanschap van ambachtslieden uit de middeleeuwen, probeer zelf een miniatuur te maken of laat u een fantastisch verhaal in het oor fluisteren... Beleef de 15de eeuw in onze streken en ontdek de beelden, verhalen en personages uit de Librije van de hertogen van Bourgondië.

 

De Librije online

Intussen kunt u de handschriften die in het museum te zien zullen zijn al online doorbladeren. Dankzij digitalisering in hoge kwaliteit zoomt u in op de allermooiste miniaturen, tot in de kleinste details. Meesterwerken zoals het Peterborough Psalter en de Chroniques de Hainaut behoren tot de meest prestigieuze manuscripten ter wereld. U vindt ze terug op onze website, samen met duizenden andere gedigitaliseerde documenten uit de KBR-collecties.

 

Wij koesteren uw gezondheid

Afspraak dus vanaf 18 september om al deze mooie avonturen in het echt te beleven. Het spreekt voor zich dat we bij de opening alle geldende richtlijnen en instructies zullen volgen om de veiligheid van elke bezoeker te garanderen. We beperken ondermeer het aantal bezoekers dat tegelijkertijd toegelaten is in het museum. Een tip: boek alvast uw ticket op de datum en het tijdstip van uw keuze op www.kbr.be.

 

Partners

Het KBR museum kon tot stand komen dankzij de samenwerking met en steun van de Regie der Gebouwen, Toerisme Vlaanderen, het Fonds Baillet Latour en de vzw Vrienden van KBR.

De Regie der Gebouwen is de federale vastgoedbeheerder voor de federale overheidsdiensten en het architecturaal en historisch patrimonium van de Belgische staat. De organisatie doet belangrijke investeringen om het patrimonium van het land te onderhouden en aan te passen aan de evoluerende context. De Regie der Gebouwen speelde een grote rol in de infrastructuur- en inrichtingswerken in het gebouw van KBR. Dankzij hen zal u in de toekomst steeds vaker de kans krijgen om de prachtige erfgoedcollectie van KBR te bewonderen in de hernieuwde tentoonstellingsruimtes.

Toerisme Vlaanderen bevordert de duurzame ontwikkeling van het toerisme en van de toeristische sector in Vlaanderen en Brussel met het oog op meer economisch rendement, tewerkstelling en sociaal welzijn. Toerisme Vlaanderen steunde KBR met de aanpassing van de onthaalinfrastructuur, de inrichting van het museum en de verbetering van de toegankelijkheid. Zo kunnen we tegenmoet komen aan de noden van elke (inter)nationale culturele meerwaardezoeker.

Het Fonds Baillet Latour zet zich in voor de aanmoediging, bevordering en stimulatie van menselijke excellentie in België, in een rigoureuze maar open benadering van de evolutie van de maatschappij. Het Fonds heeft als missie het Belgische erfgoed te bewaren via fondstoewijzingen, prijzen en beurzen. Het Fonds zet regelmatig in op restauratieprojecten en draagt zo bij aan het beheer van het Belgisch erfgoedpatrimonium. Zo ondersteunde het Fonds Baillet Latour de restauratie van de middeleeuwse handschriften.

De vzw Vrienden van KBR ondersteunt de werking van KBR op verschillende manieren. Zo helpt de vzw KBR bijvoorbeeld met de aankoop van collectiestukken en fondsen. De vzw financiert de maquette van een loskraan uit Brugge.
 

Praktische info KBR museum

Openingsuren

 • Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Gesloten op maandag en sommige feestdagen (1 januari, Paaszondag, Paasmaandag, 1 mei, donderdag van Onze Heer Hemelvaart, Pinkstermaandag, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november, 25 december)
   

Locatie

KBR – Kunstberg 28, 1000 Brussel

 • Toegang via de hoofdingang van KBR.
 • Het gebouw en het museumparcours zijn toegankelijk voor personen met een handicap. Er zijn enkele parkeerplaatsen voor personen met een handicap ter hoogte van de Keizerslaan 4.
   

Tickets

 • Standaard: € 11
 • Verlaagd tarief: € 8 (65+, studenten, groepen > 15 personen, Davidsfonds)
 • Gratis: -18 jaar, personen met een handicap (+1 begeleider), werkzoekenden, lerarenkaart, ICOM-kaart, museumpas. Deze tickets zijn enkel aan de kassa beschikbaar.
Contacteer ons
Over KBR

KBR is de nationale wetenschappelijke bibliotheek en verzamelt alle Belgische publicaties. Ze bewaart, beheert en bestudeert meer dan 8 miljoen documenten, een rijk cultureel en historisch erfgoed.

KBR geeft u toegang tot de informatie die ze bewaart, faciliteert onderzoek en biedt een brede culturele beleving aan.

KBR
Kunstberg 28
1000 Brussel