In het kader van het Picture Festival organiseert KBR grafiekworkshops in haar Chalcografie-atelier

In het kader van het Picture Festival organiseert KBR grafiekworkshops in haar Chalcografie-atelier

  • Openingsnocturne op 31/10 
  • Workshops grafiek in het Chalcografie-atelier tijdens het Picture Festival
  • In het kader van de expo ‘The World of Bruegel in Black and White’
 

Picture Festival: feest van de illustratie

Van 1 tot en met 10 november vindt het Picture Festival plaats in Brussel, op verschillende locaties op en rond de Kunstberg. Het festival staat volledig in het teken van illustratie. ​KBR zet de start van het festival in met een nocturne op 31 oktober

Tijdens de nocturne is de tentoonstelling ‘The World of Bruegel in Black and White’ open tot 21.00 uur. Bezoekers kunnen ook aan de slag met inktrol en papier.

Bekijk het programma hier

 

Chalcografie uitzonderlijk open tijdens het Picture Festival

Speciaal voor het Picture Festival opent KBR de deuren van haar Chalcografie-afdeling. Normaal is het Chalcografie-atelier enkel op afspraak toegankelijk, maar voor de gelegenheid kunnen creatievelingen er terecht voor workshops, voor zowel kinderen als volwassenen. De workshops vinden plaats in het weekend.

“Tijdens de workshop hoogdruk maak je zelf een gravure in linoleum. Je gaat zelf met de inktrol aan de slag en maakt een afdruk van de hoger gelegen delen van de drukvorm. Wie zich voor het diepdrukatelier inschrijft, gaat aan de slag met droge naald en een gerecycleerd tetrapack. Bij deze techniek worden de gekraste lijnen die dieper liggen in het materiaal afgedrukt  op papier. Het resultaat is steeds pure magie!”

- Leen Van Hulst (Deskundige Chalcografie)

 

Over het Chalcografie-atelier

De afdeling Chalcografie bewaart meer dan 9.000 gegraveerde platen die tot het patrimonium van de Belgische Staat behoren. De platen, in verschillende technieken, vertellen de geschiedenis van de graveerkunst in België en Europa sinds de eerste burijn die dateert van 1488.

Het atelier bevat drukpersen uit verschillende periodes die vandaag nog altijd intensief gebruikt worden om gravures uit de KBR-collectie af te drukken. Deze afdrukken zijn te koop in de shop van KBR.

“De Chalcografie is een van de verborgen schatten van KBR. Ze maakt al sinds 1837 deel uit van de bibliotheek en bewaart een prachtige verzameling gegraveerde koperplaten, houtblokken en lino’s. Toch is het onze minst bekende afdeling, omdat het atelier en het magazijn niet zomaar toegankelijk zijn voor bezoekers.”

- Sara Lammens (Algemeen directeur a.i.) 

 

Data en praktische informatie

De workshops vinden plaats in de volgende weekends:

Zaterdag 2 november

Zondag 3 november

Zaterdag 9 november

Zondag 10 november

 

In het kader van de expo ‘The World of Bruegel in Black and White’

Wie deelneemt aan een van de workshops, kan inspiratie opdoen in de expo ‘The World of Bruegel in Black and White’, die inzoomt op het grafische oeuvre van Bruegel. De tentoonstelling opende op 15 oktober en kende een vliegende start. Ze is elke dag tot 19.00 uur open. Voor gezinnen is er ook een kinderparcours voorzien, inclusief audiogids voor kinderen.

Tickets voor de expo zijn te koop via www.kbr.be.

 

Praktische informatie

  • Workshops voor volwassenen: €10 | Kinderworkshops: €5
  • De kinderworkshops zijn bedoeld voor kinderen van 7 tot 14 jaar.
  • Maximaal 15 deelnemers per workshop.

Reservatie verplicht: www.kbr.be.

Contacteer ons
Over KBR

KBR is de nationale wetenschappelijke bibliotheek en verzamelt alle Belgische publicaties. Ze bewaart, beheert en bestudeert meer dan 8 miljoen documenten, een rijk cultureel en historisch erfgoed.

KBR geeft u toegang tot de informatie die ze bewaart, faciliteert onderzoek en biedt een brede culturele beleving aan.

KBR
Kunstberg 28
1000 Brussel